“Koester onze polderpanda’s”, benadrukt ook Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest.

“Ik ben getogen op het platteland. Bij mijn ouders thuis was het een beestenboel, met afwisselend schapen, geiten en paarden in de wei en Vlaamse reuzen, honden, en kippen op het erf. En om ons heen stonden bij boeren de koeien in de wei. Daar dacht ik als kind niet al te veel bij na.

Maar op dit moment staan de meeste koeien alleen nog maar op stal. En de traditionele Hollandse rassen als Lakenvelders en Blaarkoppen zie je bijna niet meer. Hun plek is ingenomen door koeien die meer melk produceren. Ons levend erfgoed wordt bovendien bedreigd vanwege de fosfaatregels. Deze zijn bedoeld om het mestoverschot te beperken. Concreet betekent dit dat het zeldzame vee nu verdwijnt. Dat is natuurlijk ontzettend jammer en zonde van onze ‘polderpanda’s’.

Aan de randen van Oegstgeest begint het landelijk gebied. En wie op de fiets stapt en rondom de Kaag zijn ogen de kost geeft ziet gelukkig nog wat van ons levend erfgoed. Ze zijn prachtig om te zien. De typisch Leidse kaas en ook het rundvlees uit onze regio verdienen het bovendien om omarmd te worden door fijnproevers. Zo houden wij ons erfgoed in ere.”

Emile Jaensch
Burgemeester Oegstgeest

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s